niedziela, 12 lipca 2009

roladki z cynamonem...


Ciasto francuskie mam prawie zawsze w lodówce, dla niezapowiedzianych gości, bo nigdy nie wiadomo kiedy będziemy mieli ochotę na coś słodkiego... faszerowałam je już prawie wszystkimi słodkimi dodatkami: świeżymi bananami, jabłkiem z cynamonem, brzoskwinią i ananasem z puszki, twarożkiem z rodzynkami, dżemem truskawkowym i wiśniowym...

W mojej ulubionej piekarni w sprzedaży są bułeczki z ciasta francuskiego faszerowane cynamonem - pychotka :)) postanowiłam poeksperymentować i spróbowałam je upiec w domu - tak naprawdę nie znam oryginalnych składników masy, posłużyłam się przepisem na masę czekoladową, tylko kakao zastąpiłam cynamonem:
ciasto francuskie posmarowałam cieniutką warstwą masła, posypałam cukrem i cynamonem, zawinęłam w rulon i gotowe..
no oczywiście trzeba je jeszcze upiec...

Później tak sobie pomyślałam, że można by dodać zmielone migdały bądź orzechy, rodzynki jak ktoś lubi...



A może macie jakieś sprawdzone przepisy na słodki farsz do ciasta francuskiego???

8 komentarzy:

  1. Kusicielki :P wszędzie przepisy i słodkości :P smakowicie Twoje wyglądają :) uwielbiam ciasto francuskie, ale specjalnie przepisów nie znam (jadłam raz z farszem grzybowym - mmm - pycha) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę przez te deszcze szalejemy z gotowaniem i pieczeniem. Wspaniale wyglądają Twoje cicha! Ciasto francuskie też lubię bardzo, przepisy mam... ale z głowy, choć dużo piekę i gotuję, to oprócz schabowych, chyba niewiele zrobię:)
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, wszędzie smakołyki. Nic, tylko piec :)A u mnie znów od kilku dni ciepło, że nie mam ochoty piekarnika włączać :) Ale w końcu chyba się skuszę. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam.......nie kuscie, bo zamiast odchudzać się będę dalej tyć:( eh..przydałoby sie ciut schudnąć, ale jak skoro wszędzie same pyszności:)))))
    francuskie dobre też ze serkiem-zmiel twaróg, albo rozgnieć, dodaj zółtko, cukru waniliowego do smaku, owoc jakiś może być(nie za mokry) i zwiń w trójkąty. U nas to się nazywa krawaty serowe i jest mniamikkkkkkk
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. a do pieczarkowego farszu idealne są ptysie:P i zółty serek:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam cynamon! Twój pomysł jest świetny...
    Ja kiedyś, nie mając nic, a nic oprócz francuskiego ciasta i za słodkich, sklepowych konfitur - wymodziłam rożki, ktore moi spałaszowali w 15 minut, tak niski poziom cukru mieli w organiźmie ;))

    Pozdrawiam gorąco :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie :) wierzę, że tak też smakują :) Moja wyobraźnia już działa i kubki smakowe mi się odezwały ;)))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam!
    SPróbowałam i są przepyszne.
    Dodałam jeszcze prazone płatki migdałowe.
    Wszyscy nie mogli się doczekać az ostygną i jedli jedli jeszcze lekko ciepłe

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ...