Ciasto francuskie mam prawie zawsze w lodówce, dla niezapowiedzianych gości, bo nigdy nie wiadomo kiedy będziemy mieli ochotę na coś słodkiego... faszerowałam je już prawie wszystkimi słodkimi dodatkami: świeżymi bananami, jabłkiem z cynamonem, brzoskwinią i ananasem z puszki, twarożkiem z rodzynkami, dżemem truskawkowym i wiśniowym...
W mojej ulubionej piekarni w sprzedaży są bułeczki z ciasta francuskiego faszerowane cynamonem - pychotka :)) postanowiłam poeksperymentować i spróbowałam je upiec w domu - tak naprawdę nie znam oryginalnych składników masy, posłużyłam się przepisem na masę czekoladową, tylko kakao zastąpiłam cynamonem:
ciasto francuskie posmarowałam cieniutką warstwą masła, posypałam cukrem i cynamonem, zawinęłam w rulon i gotowe..
no oczywiście trzeba je jeszcze upiec...
Później tak sobie pomyślałam, że można by dodać zmielone migdały bądź orzechy, rodzynki jak ktoś lubi...
A może macie jakieś sprawdzone przepisy na słodki farsz do ciasta francuskiego???
Kusicielki :P wszędzie przepisy i słodkości :P smakowicie Twoje wyglądają :) uwielbiam ciasto francuskie, ale specjalnie przepisów nie znam (jadłam raz z farszem grzybowym - mmm - pycha) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę przez te deszcze szalejemy z gotowaniem i pieczeniem. Wspaniale wyglądają Twoje cicha! Ciasto francuskie też lubię bardzo, przepisy mam... ale z głowy, choć dużo piekę i gotuję, to oprócz schabowych, chyba niewiele zrobię:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Faktycznie, wszędzie smakołyki. Nic, tylko piec :)A u mnie znów od kilku dni ciepło, że nie mam ochoty piekarnika włączać :) Ale w końcu chyba się skuszę. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńmniam.......nie kuscie, bo zamiast odchudzać się będę dalej tyć:( eh..przydałoby sie ciut schudnąć, ale jak skoro wszędzie same pyszności:)))))
OdpowiedzUsuńfrancuskie dobre też ze serkiem-zmiel twaróg, albo rozgnieć, dodaj zółtko, cukru waniliowego do smaku, owoc jakiś może być(nie za mokry) i zwiń w trójkąty. U nas to się nazywa krawaty serowe i jest mniamikkkkkkk
pozdrawiam
a do pieczarkowego farszu idealne są ptysie:P i zółty serek:P
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon! Twój pomysł jest świetny...
OdpowiedzUsuńJa kiedyś, nie mając nic, a nic oprócz francuskiego ciasta i za słodkich, sklepowych konfitur - wymodziłam rożki, ktore moi spałaszowali w 15 minut, tak niski poziom cukru mieli w organiźmie ;))
Pozdrawiam gorąco :))
Wyglądają przepysznie :) wierzę, że tak też smakują :) Moja wyobraźnia już działa i kubki smakowe mi się odezwały ;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Witam!
OdpowiedzUsuńSPróbowałam i są przepyszne.
Dodałam jeszcze prazone płatki migdałowe.
Wszyscy nie mogli się doczekać az ostygną i jedli jedli jeszcze lekko ciepłe